sluiten

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder uw e-mailadres in om per mail een wachtwoord aanpassing aan te vragen.

Vul uw email adres in:Heeft u nog steeds problemen met inloggen?
Klik dan hier

sluiten

Wachtwoord opnieuw instellen

Er is een wachtwoord reset ingediend.
Hier kunt u een nieuw wachtwoord instellen.

Vul een nieuw wachtwoord in:


Herhaal uw wachtwoord:


sluiten

Status

Er is een e-mail verstuurd om uw emailadres te valideren

 
 

Nieuws

24 Apr 2019

Zwemmarathon over OMT route

Zwemvereniging Steenwijk34 organiseert een marathon zwemwedstrijd over het parcours van de Overijsselse Merentocht. Uit de kop van een artikel in de Steenwijker Courant van 24 april zouden lezers kunnen opmaken dat de organisatie van de Overijsselse Merentocht bij dit evenement is betrokken. Dat is niet het geval!

Uiteraard ondersteunen wij het mooie initiatief en wensen wij de zwemmers veel succes. Verder hopen wij in navolging van de zwemorganisatie ook een tocht over het prachtige parcours te mogen uitschrijven, maar dan onder winterse omstandigheden...

Hoewel we buiten de organisatie van deze Klaverblad Zwemtocht staan, ondersteunen we het initiatief en het daaraan gekoppelde doel natuurlijk van harte. Dat doen we met de nodige hand- en spandiensten bij de stempelposten. Bovendien is onze voorzitter Roelof Groen in training om de laatste vijfhonderd meter van de tocht mee te zwemmen. Het bestuur van de Overijsselse merentocht sponsort Roelof met een mooi bedrag.

De opbrengst van de tocht is voor het KWF. Graag brengen we de mogelijkheid van sponsoring ook bij u onder de aandacht.

Kijk voor alle informatie over het evenement en het goede doel op https://www.steenwijk34.nl/kzt/

18 Jan 2019

Gemeente steunt de Overijsselse Merentocht

Als de temperatuur onder nul zakt, stijgt in de Kop van Overijssel de schaatskoorts. Dat bleek vrijdagmiddag ook in het Grand Café Prins Mauritshuis in Blokzijl. Daar overhandigde wethouder Harmsma van de gemeente Steenwijkerland een cheque van 20.000 euro aan voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht. Als dat schaatsevenement kan doorgaan, ondersteunt de gemeente de organisatie met dat bedrag.

Bij het ondertekenen van het contract was onder meer RTV Oost aanwezig. Onze mediapartner besteedde op radio en televisie aandacht aan de Overijsselse Merentocht. Een mooi begin van hopelijk nog een schaatswinter, vinden ook de topschaatsers die aanwezig waren in Blokzijl, zoals Chrispijn Ariens (winnaar 200 km Weissensee), Ingmar Berga, Willem Hoolwerf, Bart Hoolwerf (Ned. Kamp natuurijs) en Evert Hoolwerf.

Ook wat presentator en speaker Jannes Mulder betreft kan het 'schaatsfeest' losbarsten. Net als de schaatsers gaat hij de komende tijd eerst naar de Weissensee.

19 Dec 2018

Het Overijsselse schaatsseizoen kan beginnen

De Overijsselse ijsverenigingen kunnen zich volledig storten op de voorbereiding van de vier grote schaatswedstrijden op natuurijs. Provincie Overijssel biedt financiële ondersteuning om de organisatie ervan mogelijk te maken.

Tot en met het schaatsseizoen 2019-2020 stelt provincie Overijssel op voorhand een subsidie beschikbaar voor dé vier grote schaatswedstrijden van Overijssel: de Overijsselse Merentocht (Steenwijk, 150-200 km), de Hollands Venetiëtocht (Giethoorn, 65 km), de Noordwesthoekrit (Steenwijk, 85 km) en de Eerste Marathon op Natuurijs (Haaksbergen, 40 km).

Voor de Overijsselse Merentocht is een bedrag van 35.000 euro beschikbaar. De Hollands Venetiëtocht en de Noordwesthoekrit kunnen beiden rekenen op een bijdrage van 12.500 euro. Voor de Eerste Marathon op Natuurijs in Haaksbergen is een bedrag van 5.000 euro beschikbaar. Voorwaarde is uiteraard wel dat de tocht wordt verreden.

Vriezen
Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie, provincie Overijssel: “Schaatsen is een van de kernsporten in ons evenementenbeleid. Grote schaatswedstrijden op natuurijs zijn bijzonder. Ze zorgen voor een flinke toestroom van bezoekers, grote belangstelling van de media en zetten Overijssel op de kaart. Elk jaar staan de vele vrijwilligers van de vier prachtige grote schaatswedstrijden klaar om te zorgen dat de tochten verreden worden. Dit zijn kostbare evenementen. Provincie Overijssel geeft graag zekerheid over de financiële ondersteuning. In de hectische tijd in de aanloop naar een schaatswedstrijd kunnen de ijsverenigingen zich volledig richten op de organisatie ervan. Nu maar hopen dat het gaat vriezen!”

02 Nov 2018

7500 leden Overijsselse Merentocht rekenen op strenge winter

Bestuurders van veertien ijsclubs in de Kop van Overijssel bezochten donderdag traditiegetrouw de jaarvergadering van de Overijsselse Merentocht. Ze hoorden daar onder meer dat nog steeds 7500 leden hopen op een strenge winter die eindelijk het doorgaan van de tocht eens mogelijk maakt.

Een behoorlijk aantal van die leden is al lid van het eerste uur. Sinds het initiatief tot de monstertocht door Weerribben en Wieden vroor het regelmatig behoorlijk, maar van een tocht is het nooit gekomen. Tot wanhoop leidt dat niet bij voorzitter Roelof Groen, zegt hij. “Afgelopen winter bewees dat het nog steeds langdurig streng kan vriezen, alleen kwam die vorst nu pas in maart. De harde wind en de zon overdag waren toen spelbreker.”

Groen uit Giethoorn kon de vergadering donderdag melden dat hij zijn voorzittershamer nog een paar jaar wil hanteren. Sinds dit jaar heeft hij een nieuwe vicevoorzitter: Jan Klappe uit Vollenhove vervangt Jaap Ilmer, die wel als adviseur bij het bestuur betrokken blijft. Ook oudgediende Jan Poeles van de technische commissie, penningmeester Henk van Beek en Klaas ten Napel van de wedstrijdcommissie verlengen hun bestuursperiode. “Met deze club is het fantastisch werken: de organisatie staat als een huis”, aldus Groen.

Buiten het nieuws uit het bestuur waren er weinig gespreksonderwerpen tijdens de vergadering. Belangrijkste actiepunten voor de aangesloten ijsclubs zijn het up-to-date houden van de draaiboeken en het nemen van maatregelen die privacywet AVG met zich mee brengt. Secretaris Roel Dekker gaf de aanwezigen daarvoor tips en adviezen. Ook stond de vergadering stil bij het overlijden van Jan Gorte die de bestuurders jarenlang gastvrij ontving bij Restaurant Geertien, de uitvalsbasis van het bestuur.

Na de vergadering konden de schaatsbestuurders bijpraten en vooruitkijken op de winter. En dat in de hoop op stevige vorst. “Volgens weerkenners krijgen we in december de eerste koude periode…”, klonk het hoopvol uit de mond van Klaas ten Napel, die de weersvoorspellingen nauwgezet in de gaten houdt. Duizenden schaatsliefhebbers doen de komende maanden ongetwijfeld hetzelfde.

28 Feb 2018

IJs in de regio zeer onbetrouwbaar

Het ijs in de Kop van Overijssel is nog steeds (woensdag 28 februari) zeer onbetrouwbaar. De grote meren zitten vol met wakken en ook elders is het absoluut niet betrouwbaar. Instanties raden daarom ten zeerste af om het natuurijs op te gaan. Het bestuur van de Overijsselse Merentocht sluit zich daarbij aan. Op dit moment is schaatsen levensgevaarlijk.

Ondertussen heeft Nederland wel weer de schaatskoorts te pakken. Dat merken we ook aan de aandacht van de media. Onder meer Een Vandaag besteedde daaraan een item en de Overijsselse Merentocht speelde een prominente rol. Het is hier te zien:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-overijsselse-merentocht-een-soort-elfstedentocht-die-nog-nooit-gereden-is/

22 Feb 2018

Rabobank blijft Overijsselse Merentocht steunen

Rabobank Meppel-Staphorst- Steenwijkerland blijft hoofdsponsor van de Overijsselse Merentocht (OMT). “Vitaliteit is een belangrijk thema binnen onze bank. Sport en beweging en daarmee een organisatie als deze passen daar uitstekend bij”, zegt Theo Bouius namens de Rabobank.

Met de sponsoring van de Overijsselse Merentocht steunt de Rabobank indirect ook veertien ijsclubs in de Kop van Overijssel. Die vormen samen de organisatie van de tocht en daar staat jaarlijks een bijdrage van de OMT-organisatie tegenover. Bouius: “Dat is een fantastische infrastructuur die we graag ondersteunen. Voor sport zijn helden belangrijk, omdat die zorgen dat ook jongeren gaan sporten. Schaatsen is bij uitstek een sport die helden voortbrengt. Bovendien hoort de sport als geen ander bij onze regio.”

Voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht is ‘zeer verguld’ met de ondersteuning van de Rabobank. Hij wijst erop dat de bank al tien jaar sponsor is. “We zijn er trots op dat sponsoren ons ook in schaatsloze winters trouw blijven. En dat geldt ook voor onze leden. Nog steeds zijn bijna achtduizend schaatsers lid.”

Dat aantal is dankzij de ondertekening van het nieuwe sponsorcontract verder opgelopen. Bouius, die ook op de lijst voor de Elfstedentocht staat, schreef zich namelijk meteen in als nieuw lid. Daarmee verzekert hij zich van deelname aan de tocht.

15 Feb 2018

Provincie ondersteunt belangrijkste schaatstochten

Provincie Overijssel ondersteunt de komende drie winters de belangrijkste schaatstochten in de Kop van Overijssel: Overijsselse Merentocht, Hollands Venetiëtocht en de Noordwesthoekrit. Ook de Eerste Marathon op Natuurijs van Haaksbergen krijgt provinciale steun. De vier betrokken organisaties ondertekenden daarvoor donderdag samen met gedeputeerde Eddy van Hijum een sponsor- en subsidiecontract.

Van Hijum wees bij een bijeenkomst in Restaurant Geertien in Blokzijl op de grote waarde van de schaatssport voor de provincie. “Mensen aan het sporten en bewegen krijgen is een belangrijke doelstelling van de provincie. Wij focussen ons daarbij op buitensporten. Deze tochten zijn ook belangrijk voor het toerisme: mensen zien de wedstrijden in het decor van onze prachtige provincie”, aldus Van Hijum, die de financiële steun bovendien beschouwt als waardering voor het vele vrijwilligerswerk.

De vier organisaties zijn opgetogen over de overeenkomst én de waardering van de provincie. Ook is het een stimulans voor de regionale schaatssport. Binnen de Overijsselse Merentocht werken bijvoorbeeld veertien ijsclubs samen. Net als achtduizend leden zouden ze de tocht graag voor het eerst op de kalender zien. Het plan voor de tocht ontstond in 1996, onder meer na de successen van Evert van Benthem.

De tocht met de langste historie is de Noordwesthoekrit. Sinds het ontstaan in 1942 stond de wedstrijd elf keer op het programma, de toertocht is twee keer vaker georganiseerd. De Hollands Venetiëtocht met start en finish in Giethoorn is in 1956 voor het eerst verreden. In totaal konden wedstrijdschaatsers tien keer de ijzers onderbinden, toerrijders deden dat dertien keer. Haaksbergen wordt de laatste decennia regelmatig als eerste een wedstrijd op natuurijs geschaatst.

De betrokken voorzitters en gedeputeerde Van Hijum ondertekenden donderdag de contracten onder toeziend oog van veel prominenten uit de regionale schaatswereld. Ook voormalig Commissaris van de Koningin Hendrikx en oud-burgemeester Van den Nieuwboer van de gemeente Brederwiede waren aanwezig. Voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht overhandigde Van Hijum donderdag ook een medaille van zijn evenement. “Dan hoeft u die niet meer te schaatsen…”, aldus Groen met een glimlach.


Twitter Facebook Youtube


HET WEER:
DE IJSCLUBS:

De Overijsselse Merentocht
wordt mede mogelijk gemaakt door: