sluiten

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder uw e-mailadres in om per mail een wachtwoord aanpassing aan te vragen.

Vul uw email adres in:Heeft u nog steeds problemen met inloggen?
Klik dan hier

sluiten

Wachtwoord opnieuw instellen

Er is een wachtwoord reset ingediend.
Hier kunt u een nieuw wachtwoord instellen.

Vul een nieuw wachtwoord in:


Herhaal uw wachtwoord:


sluiten

Status

Er is een e-mail verstuurd om uw emailadres te valideren

 
 

Nieuws

28 Feb 2018

IJs in de regio zeer onbetrouwbaar

Het ijs in de Kop van Overijssel is nog steeds (woensdag 28 februari) zeer onbetrouwbaar. De grote meren zitten vol met wakken en ook elders is het absoluut niet betrouwbaar. Instanties raden daarom ten zeerste af om het natuurijs op te gaan. Het bestuur van de Overijsselse Merentocht sluit zich daarbij aan. Op dit moment is schaatsen levensgevaarlijk.

Ondertussen heeft Nederland wel weer de schaatskoorts te pakken. Dat merken we ook aan de aandacht van de media. Onder meer Een Vandaag besteedde daaraan een item en de Overijsselse Merentocht speelde een prominente rol. Het is hier te zien:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-overijsselse-merentocht-een-soort-elfstedentocht-die-nog-nooit-gereden-is/

22 Feb 2018

Rabobank blijft Overijsselse Merentocht steunen

Rabobank Meppel-Staphorst- Steenwijkerland blijft hoofdsponsor van de Overijsselse Merentocht (OMT). “Vitaliteit is een belangrijk thema binnen onze bank. Sport en beweging en daarmee een organisatie als deze passen daar uitstekend bij”, zegt Theo Bouius namens de Rabobank.

Met de sponsoring van de Overijsselse Merentocht steunt de Rabobank indirect ook veertien ijsclubs in de Kop van Overijssel. Die vormen samen de organisatie van de tocht en daar staat jaarlijks een bijdrage van de OMT-organisatie tegenover. Bouius: “Dat is een fantastische infrastructuur die we graag ondersteunen. Voor sport zijn helden belangrijk, omdat die zorgen dat ook jongeren gaan sporten. Schaatsen is bij uitstek een sport die helden voortbrengt. Bovendien hoort de sport als geen ander bij onze regio.”

Voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht is ‘zeer verguld’ met de ondersteuning van de Rabobank. Hij wijst erop dat de bank al tien jaar sponsor is. “We zijn er trots op dat sponsoren ons ook in schaatsloze winters trouw blijven. En dat geldt ook voor onze leden. Nog steeds zijn bijna achtduizend schaatsers lid.”

Dat aantal is dankzij de ondertekening van het nieuwe sponsorcontract verder opgelopen. Bouius, die ook op de lijst voor de Elfstedentocht staat, schreef zich namelijk meteen in als nieuw lid. Daarmee verzekert hij zich van deelname aan de tocht.

15 Feb 2018

Provincie ondersteunt belangrijkste schaatstochten

Provincie Overijssel ondersteunt de komende drie winters de belangrijkste schaatstochten in de Kop van Overijssel: Overijsselse Merentocht, Hollands Venetiëtocht en de Noordwesthoekrit. Ook de Eerste Marathon op Natuurijs van Haaksbergen krijgt provinciale steun. De vier betrokken organisaties ondertekenden daarvoor donderdag samen met gedeputeerde Eddy van Hijum een sponsor- en subsidiecontract.

Van Hijum wees bij een bijeenkomst in Restaurant Geertien in Blokzijl op de grote waarde van de schaatssport voor de provincie. “Mensen aan het sporten en bewegen krijgen is een belangrijke doelstelling van de provincie. Wij focussen ons daarbij op buitensporten. Deze tochten zijn ook belangrijk voor het toerisme: mensen zien de wedstrijden in het decor van onze prachtige provincie”, aldus Van Hijum, die de financiële steun bovendien beschouwt als waardering voor het vele vrijwilligerswerk.

De vier organisaties zijn opgetogen over de overeenkomst én de waardering van de provincie. Ook is het een stimulans voor de regionale schaatssport. Binnen de Overijsselse Merentocht werken bijvoorbeeld veertien ijsclubs samen. Net als achtduizend leden zouden ze de tocht graag voor het eerst op de kalender zien. Het plan voor de tocht ontstond in 1996, onder meer na de successen van Evert van Benthem.

De tocht met de langste historie is de Noordwesthoekrit. Sinds het ontstaan in 1942 stond de wedstrijd elf keer op het programma, de toertocht is twee keer vaker georganiseerd. De Hollands Venetiëtocht met start en finish in Giethoorn is in 1956 voor het eerst verreden. In totaal konden wedstrijdschaatsers tien keer de ijzers onderbinden, toerrijders deden dat dertien keer. Haaksbergen wordt de laatste decennia regelmatig als eerste een wedstrijd op natuurijs geschaatst.

De betrokken voorzitters en gedeputeerde Van Hijum ondertekenden donderdag de contracten onder toeziend oog van veel prominenten uit de regionale schaatswereld. Ook voormalig Commissaris van de Koningin Hendrikx en oud-burgemeester Van den Nieuwboer van de gemeente Brederwiede waren aanwezig. Voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht overhandigde Van Hijum donderdag ook een medaille van zijn evenement. “Dan hoeft u die niet meer te schaatsen…”, aldus Groen met een glimlach.

03 Nov 2017

IJsclubs openen schaatsseizoen

De veertien ijsclubs in de Kop van Overijssel openden donderdagavond het schaatsseizoen. Dat gebeurde met de traditionele jaarvergadering van de Overijsselse Merentocht bij Restaurant Geertien in Muggenbeet. Het bestuur nam daar afscheid van Kerst Woudman, die sinds de oprichting bestuurder was.

“Een van de laatste der Mohikanen”, kenschetst voorzitter Roelof Groen de afscheidnemende inwoner van Giethoorn, die grote verdiensten heeft als lid van de wedstrijdcommissie. Woudman was nog een van de weinige bestuurders van het eerste uur. Ook Piet Rook neemt afscheid, maar hij was donderdag nog op vakantie. Rob Moonen uit Tuk volgt hem op. Alleen Jan Poeles en Jan Klappe zijn nu nog mannen van het eerste uur.

Volgens Roelof Groen is de organisatie klaar voor de monstertocht door de Kop van Overijssel, zo meldde hij donderdag in de vergadering. “We gaan er opnieuw vanuit dat de tocht er dit jaar komt. Als dat gebeurt moeten we er klaar voor zijn en dat zijn we ook”, aldus Groen, die weet dat nog steeds 7600 schaatsers staan te popelen om minimaal 150 kilometer af te leggen.

Tijdens de jaarvergadering maakte het bestuur bekend dat de jaarlijkse bijdrage aan de aangesloten ijsclubs wordt verlaagd. “Dat heeft alles te maken met de toegenomen kosten. Vooral op het gebied van veiligheid moeten we meer investeren. Onze financiële positie is goed, maar we willen een grotere buffer realiseren. Het organiseren van een tocht als deze kost veel geld”, aldus Groen.

Gast tijdens de jaarvergadering was sportcommentator Evert ten Napel. Zijn opa is geboren aan de Leeuwte, zei de huidige inwoner van Ermelo, die een aantal mooie anekdotes vertelde over de glorietijd van het Nederlandse marathonschaatsen. “Tijdens een marathon in Giethoorn hadden we problemen met de camera, waardoor we geen beelden van de finish hadden. Toen hebben we koplopers Hagen en Ruitenberg gevraagd of ze het laatste stuk nog een keer wilden schaatsen”, was een van de verhalen van Ten Napel.

Hij gaat er vanuit dat de Overijsselse Merentocht in de derde of vierde week van januari op het programma staat. Niemand van de schaatsbestuurders uit de Kop van Overijssel sprak hem tegen. Wie zeker wil zijn van deelname aan de tocht kan zich aanmelden als lid op www.overijsselsemerentocht.nl

23 Jan 2017

Overijsselse meren onbetrouwbaar

Het bestuur van de Overijsselse Merentocht waarschuwt om niet te gaan schaatsen op de meren in de Kop van Overijssel. Het ijs is op sommige plaatsen nog geen drie centimeter dik en daardoor onbetrouwbaar. 

13 Jan 2017

Voorzitter te gast bij RTV Oost

Serieuze vorst moet er nog komen en toch neemt de schaatskoorts alweer toe. Reden voor RTV Oost om voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht om tekst en uitleg te vragen. 

15 Nov 2016

Succesvolle test inschrijving en aanmelding

In overleg met onze hostingprovider Araneum uit Amsterdam vandaag een uiterst succesvolle test uitgevoerd met het inschrijvings- en aanmeldingsproces voor de hopenlijk eerste Overijsselse Merentocht.

02 Nov 2016

Stichting Natuurijs Klassiekers

De voorbereidingen voor het winterseizoen zijn weer in volle gang. Vandaag samen met de Stichting Natuurijs Klassiekers de finishstraat aan het Steenwijkerdiep in Steenwijk geïnspecteerd.


HET WEER:
DE IJSCLUBS:

De Overijsselse Merentocht
wordt mede mogelijk gemaakt door: