sluiten

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder uw e-mailadres in om per mail een wachtwoord aanpassing aan te vragen.

Vul uw email adres in:Heeft u nog steeds problemen met inloggen?
Klik dan hier

sluiten

Wachtwoord opnieuw instellen

Er is een wachtwoord reset ingediend.
Hier kunt u een nieuw wachtwoord instellen.

Vul een nieuw wachtwoord in:


Herhaal uw wachtwoord:


sluiten

Status

Er is een e-mail verstuurd om uw emailadres te valideren

 
 

Nieuws

03 Nov 2017

IJsclubs openen schaatsseizoen

De veertien ijsclubs in de Kop van Overijssel openden donderdagavond het schaatsseizoen. Dat gebeurde met de traditionele jaarvergadering van de Overijsselse Merentocht bij Restaurant Geertien in Muggenbeet. Het bestuur nam daar afscheid van Kerst Woudman, die sinds de oprichting bestuurder was.

“Een van de laatste der Mohikanen”, kenschetst voorzitter Roelof Groen de afscheidnemende inwoner van Giethoorn, die grote verdiensten heeft als lid van de wedstrijdcommissie. Woudman was nog een van de weinige bestuurders van het eerste uur. Ook Piet Rook neemt afscheid, maar hij was donderdag nog op vakantie. Rob Moonen uit Tuk volgt hem op. Alleen Jan Poeles en Jan Klappe zijn nu nog mannen van het eerste uur.

Volgens Roelof Groen is de organisatie klaar voor de monstertocht door de Kop van Overijssel, zo meldde hij donderdag in de vergadering. “We gaan er opnieuw vanuit dat de tocht er dit jaar komt. Als dat gebeurt moeten we er klaar voor zijn en dat zijn we ook”, aldus Groen, die weet dat nog steeds 7600 schaatsers staan te popelen om minimaal 150 kilometer af te leggen.

Tijdens de jaarvergadering maakte het bestuur bekend dat de jaarlijkse bijdrage aan de aangesloten ijsclubs wordt verlaagd. “Dat heeft alles te maken met de toegenomen kosten. Vooral op het gebied van veiligheid moeten we meer investeren. Onze financiële positie is goed, maar we willen een grotere buffer realiseren. Het organiseren van een tocht als deze kost veel geld”, aldus Groen.

Gast tijdens de jaarvergadering was sportcommentator Evert ten Napel. Zijn opa is geboren aan de Leeuwte, zei de huidige inwoner van Ermelo, die een aantal mooie anekdotes vertelde over de glorietijd van het Nederlandse marathonschaatsen. “Tijdens een marathon in Giethoorn hadden we problemen met de camera, waardoor we geen beelden van de finish hadden. Toen hebben we koplopers Hagen en Ruitenberg gevraagd of ze het laatste stuk nog een keer wilden schaatsen”, was een van de verhalen van Ten Napel.

Hij gaat er vanuit dat de Overijsselse Merentocht in de derde of vierde week van januari op het programma staat. Niemand van de schaatsbestuurders uit de Kop van Overijssel sprak hem tegen. Wie zeker wil zijn van deelname aan de tocht kan zich aanmelden als lid op www.overijsselsemerentocht.nl

23 Jan 2017

Overijsselse meren onbetrouwbaar

Het bestuur van de Overijsselse Merentocht waarschuwt om niet te gaan schaatsen op de meren in de Kop van Overijssel. Het ijs is op sommige plaatsen nog geen drie centimeter dik en daardoor onbetrouwbaar. 

13 Jan 2017

Voorzitter te gast bij RTV Oost

Serieuze vorst moet er nog komen en toch neemt de schaatskoorts alweer toe. Reden voor RTV Oost om voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht om tekst en uitleg te vragen. 

15 Nov 2016

Succesvolle test inschrijving en aanmelding

In overleg met onze hostingprovider Araneum uit Amsterdam vandaag een uiterst succesvolle test uitgevoerd met het inschrijvings- en aanmeldingsproces voor de hopenlijk eerste Overijsselse Merentocht.

02 Nov 2016

Stichting Natuurijs Klassiekers

De voorbereidingen voor het winterseizoen zijn weer in volle gang. Vandaag samen met de Stichting Natuurijs Klassiekers de finishstraat aan het Steenwijkerdiep in Steenwijk geïnspecteerd.

25 Jan 2016

Drukbezochte relatiebijeenkomst Overijsselse Merentocht

Op de warmste januaridag uit de historie kwamen de relaties van de Overijsselse Merentocht maandagmiddag bijeen. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst bij Hotel Restaurant Geertien spraken burgemeester Van der Tas en loco-dijkgraaf Hans de Jong van het nieuwe waterschap Drents Overijsselse Delta. Nog steeds wachten ruim achtduizend leden met smart op groen licht voor de minimaal 150 kilometer lange schaatstocht. De vorst van de afgelopen week is echter alweer stevig uit de lucht. “Maar bij de laatste Elfstedentocht begon het pas op 8 februari te vriezen…”, hield ijsmeester Klaas ten Napel de moed er nog in. Op het weer kan je nou eenmaal niet bouwen. Pas in april volgt een definitieve conclusie over deze winter.
Loco-dijkgraaf Hans de Jong, die de zieke dijkgraaf Dijk verving, had echter minder prettig nieuws voor de aanwezigen. “Momenteel is de kans dat een Elfstedentocht wordt verreden 15 procent. In 2050 is dat door klimaatomstandigheden 0,2 tot 2 procent, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek””, aldus De Jong, tot zijn eigen leedwezen. Hij is namelijk een van de achtduizend leden. In 1997 had hij al een overnachting in Blokzijl geboekt, maar ging de tocht op het laatste moment toch niet door.
Burgemeester Van der Tas prees de bestuurders, vrijwilligers én relaties van de Overijsselse Merentocht. Alles staat immers klaar voor de tocht. En dat moet ook, stelt de burgemeester. “Deze organisatie lijkt op een crisisorganisatie. Bij een schaatstocht komt veel kijken. Dat zagen we tijdens de laatste ijsperiode wel. Toen ging in de media al het verhaal dat honderden mensen door het ijs waren gezakt, terwijl er in werkelijkheid niet zoveel aan de hand was”, aldus Van der Tas over de impact van natuurijs op de Nederlander.
Van der Tas heeft goede hoop dat de tocht er een keer komt. “Je bent afhankelijk van de natuur en die zorgt soms voor wonderlijke omstandigheden. Kijk naar New York, kijk naar de recente ijzelperiode. Houd moed, die tocht komt er!”, aldus Van der Tas.
Vice-voorzitter Jaap Ilmer sprak na afloop van een geslaagde bijeenkomst. “Prachtig dat zoveel betrokken organisaties aanwezig waren. Dat toont aan dat de Overijsselse Merentocht op veel steun kan rekenen. En is het goed dat we af en toe elkaar ontmoeten en mensen bijpraten over wat er allemaal moet gebeuren als het eenmaal zover is.”


HET WEER:
DE IJSCLUBS:

De Overijsselse Merentocht
wordt mede mogelijk gemaakt door: